KEPENTINGAN PENGETAHUAN ISLAM BAGI KANAK-KANAK

KEPENTINGAN PENGETAHUAN ISLAM BAGI KANAK-KANAK

  • 08 February, 2024
  • Rasdiana Razali

Islam adalah agama yang mengutamakan pengetahuan, terutama bagi kanak-kanak supaya mereka membesar menjadi hamba Allah yang baik. Kepentingan ilmu Islam bagi kanak-kanak tidak boleh ditekankan lebih-lebih lagi. Pentingnya sehingga Allah telah menyebut nama Lukman dalam Al-Quran kerana beliau mengajar anaknya ilmu Islam.


Kepentingannya adalah ia akan mengajar mereka bagaimana untuk takut kepada Allah. Tanpa rasa takut kepada Allah, kanak-kanak akan bertindak sesuka hati kerana mereka tidak merasa bertanggungjawab kepada sesiapa. Namun, apabila rasa takut kepada Allah tertanam dalam diri mereka, mereka akan berkelakuan baik kerana mereka tahu akan ada akibat dari tindakan mereka. Itulah sebabnya penting bagi kita, para ibu bapa, untuk mengajar Islam kepada anak-anak supaya mereka menyedari apa itu dosa, halal, haram, neraka, dan sebagainya.

KEPENTINGAN PENGETAHUAN ISLAM BAGI KANAK-KANAK

Kepentingan lain pengetahuan Islam bagi kanak-kanak akan dijawab dalam artikel ini. Mari bersama-sama saya berkongsi pengetahuan penting ini yang akan memberi impak kepada anak-anak kita;

Ia Menanam Nilai-nilai Mulia dalam Kanak-kanak

KEPENTINGAN PENGETAHUAN ISLAM BAGI KANAK-KANAK = 2

Islam adalah agama yang sangat serius tentang nilai-nilai. Kemerosotan moral yang kita alami dalam masyarakat pada hari ini adalah akibat daripada kecuaian ibu bapa dalam menanamkan nilai-nilai Islam dalam anak-anak mereka. Terdapat lebih daripada 200 ayat dalam Al-Quran yang membicarakan tentang etika dan nilai. Islam tidak hanya membatasi ini kepada umat Islam sahaja. Islam mengajar kita untuk berbuat baik kepada kanak-kanak, orang tua, bukan Muslim, dan juga binatang.

Selain itu, Islam juga mengajar kita cara untuk bercakap, bagaimana untuk bersikap sederhana, bagaimana untuk menundukkan pandangan, bagaimana berhubung dengan jantina yang berlainan, bagaimana untuk memasuki rumah, bagaimana untuk menjaga orang yang memerlukan, dan banyak lagi. Inilah sebabnya mengapa penting bagi ibu bapa untuk mendapatkan https://edukidbooks.com/products/366-cerita-dari-al-quran-dan-hadis?_pos=8&_sid=6db0732a8&_ss=r  agar mereka dapat belajar dan mengikuti Islam sejak usia muda.

Ia Mengajar Kanak-kanak Kepatuhan

KEPENTINGAN PENGETAHUAN ISLAM BAGI KANAK-KANAK - 3

Salah satu ibadah terbaik yang dapat membawa seseorang ke Syurga. Juga, ia merupakan salah satu dosa besar yang boleh membuat seorang Muslim memasuki Neraka sebelum dia diterima masuk ke Syurga. Pengetahuan Islam adalah satu-satunya ilmu yang sangat menekankan kepentingan kepatuhan kepada ibu bapa. Oleh itu, jika anda ingin anak-anak anda mematuhi anda, ajarilah mereka ilmu Islam.

"Tuhanmu telah menetapkan bahawa kamu tidak menyembah selain daripadaNya, dan berbuat baiklah kepada ibu bapa. Jika salah satu atau kedua-duanya sampai ke usia tua dalam jagaanmu, janganlah kamu mengatakan perkataan yang menyakitkan kepada mereka dan janganlah kamu mengusir mereka, tetapi ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia. Rendahkanlah sayap kerendahan dirimu kepada mereka, sebagai tanda kasih sayang, dan doakan: ‘Ya Tuhan, kasihanilah mereka sebagaimana mereka membesarkan aku ketika kecil.’” - Al-Quran, Surah 17, ayat 23 & 24

Lihatlah betapa penuh maknanya ayat-ayat ini. Tidak ada tempat lain yang anda dapat jumpa pesan yang begitu mendalam kepada anak-anak tentang bagaimana mereka harus berlaku dengan ibu bapa mereka kecuali dalam Al-Quran.

Dalam Masa Kesukaran, Ilmu Adalah Cahaya

KEPENTINGAN PENGETAHUAN ISLAM BAGI KANAK-KANAK - 3

Kehidupan tidak selalu indah seperti taman bunga. Kadangkala, segala rencana berjalan lancar dan kita merasa bahagia. Namun, ada kalanya tidak berjalan seperti yang dirancang dan kita merasa kecewa dan frustasi. Dalam masa kesukaran, pengetahuan Islam membimbing kanak-kanak dan juga orang dewasa. Allah sendiri membezakan antara yang berilmu dan yang tidak berilmu. Dia berfirman, “Adakah sama orang yang mengetahui dengan orang yang tidak mengetahui?” - Al-Quran, Surah 39, ayat 9. Tidak ada yang akan memperhatikan hal ini kecuali orang-orang yang berakal.

Mencegah Kesesatan

KEPENTINGAN PENGETAHUAN ISLAM BAGI KANAK-KANAK - 5

Kesesatan di kalangan kanak-kanak kini menjadi semakin lazim dalam masyarakat kerana sikap ibu bapa yang tidak mengambil berat terhadap pengetahuan Islam. Nasihat saya kepada para ibu bapa yang membaca artikel ini adalah tiada siapa yang lebih mengenali manusia daripada Allah kerana Dialah yang menciptakan kita. Dialah yang menciptakan kita dan memberikan kita peraturan tentang bagaimana mendidik anak-anak kita.

Peraturan-peraturan ini dan banyak lagi terkandung dalam pengetahuan Islam. Walaupun kita telah melihat kanak-kanak yang tidak memiliki pengetahuan Islam dan tidak sesat, peratusan ini tidak dapat dibandingkan dengan mereka yang memiliki pengetahuan Islam.

 

Melindungi Mereka Daripada Salah Faham

Orang bukan Islam dan musuh berusaha meyakinkan anak-anak kita bahawa Islam bukanlah jalan yang betul. Kadangkala, mereka sampai mengutip ayat-ayat dari Al-Quran untuk menyokong dakwaan mereka yang berniat jahat.

Mereka mendakwa Islam menggalakkan keganasan dan banyak lagi kepalsuan. Kerana mereka hanya membaca terjemahan, mereka tidak memahami tafsiran ayat-ayat tersebut.

Seorang kanak-kanak yang tidak kukuh dalam pengetahuan Islam dapat dengan mudah dipengaruhi oleh tipu daya ini. Namun, apabila seorang kanak-kanak telah dibekalkan dengan pengetahuan Al-Quran, Hadis, Tafsir, Fiqh, dan Usool Fiqh, mereka akan mampu mempertahankan Islam di mana-mana.


Untuk kanak-kanak kecil, pengetahuan tentang Al-Quran hanya mungkin dengan  https://edukidbooks.com/products/siri-cerita-alquran-pertama-ku-set-kotak-6-buku-nabi-adam-nabi-nuh-nabi-ibrahim-nabi-yunus-nabi-musa-nabi-muhammad?_pos=5&_sid=e400b29e7&_ss=r

Kesimpulan

Kami merasa gembira dengan apa yang telah kami capai melalui artikel ini. Tujuan kami adalah untuk menonjolkan kepentingan pengetahuan Islam bagi kanak-kanak sambil juga melihat bagaimana kecuaian terhadapnya telah menjadikan masyarakat yang tidak menarik.

FAQs

Q: Mengapa pengetahuan Islam penting untuk kanak-kanak?

A: Ia adalah langkah pertama untuk memenuhi tujuan kita beribadat kepada Allah.

Q: Apakah pengetahuan asas Islam untuk anak-anak saya?

A: Tiada Tuhan melainkan Allah, dan Muhammad adalah RasulNya.

Q: Ilmu apakah yang sepatutnya diajar kepada anak saya terlebih dahulu?

A: Ilmu pertama yang sepatutnya diajar kepada kanak-kanak adalah Tauhid.

 

 

Share:
Older Post
Translation missing: en.general.search.loading